• Mob: +387 (0)65 033 433
  • Tel: +387 (0)55 243 910
  • [email protected]
  • Karađorđeva 8, 76300 Bijeljina, Republika Srpska, BiH

Goran S. Vasilić advokat

Advokat Goran S. Vasilić na Pravnom fakultetu u Bijeljini
Advokat Goran S. Vasilić na Pravnom fakultetu u Bijeljini

Na Pravnom fakultetu, u odјeljenju u Bijeljini, advokat Goran Vasilić održao je 17. maja predavanje na temu „Advokatska profesija – izazovi i ljepota jednog poziva“.

Predavanje su organizovali Udruženje studenata prava „Iustitia“ i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u okviru plana unapređenja saradnje sa zajednicom pravnika koju je Pravni fakultet razvio.

Profesore i brojne studente svih godina Pravnog fakulteta i sve prisutne u amfiteatru Centra za visoko obrazovanje u Bijeljini pozdravio je predsjednik Udruženja studenata Andrija Dimitrić. Najavio je predavanje advokata Vasilića i zahvalio Pravnom fakultetu na velikoj podršci u radu. Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što studenti prepoznaju prilike koje im pružaju Fakultet i brojni pravnici koji čuvaju svoju vezu sa Pravnim fakultetom nakon diplomiranja.

Ugledni i priznati nekadašnji student Pravnog fakulteta, čija advokatska kancelarija je jedna od najuspješnijih, upravo je advokat Goran Vasilić, kome je dekan Marković zahvalio na gostovanju. Prisutnima se obratio i prodekan za naučno-istraživački rad prof. dr Dimitrije Ćeranić, koji se sa radošću prisjetio zajedničkih studentskih dana i dugogodišnjeg poznanstva sa gospodinom Vasilićem.

Advokat Vasilić govorio je vrlo nadahnuto o advokaturi, počevši od uvoda o njenom ustavnom i zakonskom određenju, preko organizovanja i rada advokata, do posebnosti i svakodnevnih prilika i izazova ovog poziva.

U vrlo živom razgovoru sa prisutnim studentima, navodio je primjere životnih prekretnica, moralnih dilema, ljudskih sudbina i njihovih odraza na bavljenje advokaturom. Posebno je naglasio mogućnosti koje pravnici imaju u svojoj borbi za mjesto pod suncem, uprkos predrasudama o tržištu rada i njegovim potrebama. Ispitujući sklonosti studenata ka bavljenju advokaturom, ukazao je na najčešće zablude i strahove mladih pravnika, hrabrivši ih primjerima istrajnosti i posvećenosti. U vrlo pohvalnom osvrtu na naše pravničko obrazovanje, naveo je svoja iskustva u radu u advokatskoj kancelariji u Čikagu i ukazao na osnovne razlike između evropskog kontinentalnog i anglo-saksonskog pravnog sistema.

Studenti su postavili brojna pitanja, zanimali se za uslove rada, način komunikacije sa strankama, najveće profesionalne i lične izazove, i naročito za savjete za sve one koji žele da se bave advokaturom u budućnosti. Brojni odgovori na pitanja završeni su aplauzom.

Ukazujući na primjer diplomiranog pravnika Nevene Jovanović i apsolventa Tatjane Savić, koje je po nedavno raspisanom konkursu za jednog advokatskog pripravnika i jednog praktikanta na stručnu praksu angažovao na osnovu fakultetskih preporuka, i koje su takođe prisustvovale predavanju, advokat Vasilić pozvao je sve studente da pokažu zanimanje za praksu i usavršavanje još tokom studiranja.

Dugim aplauzom na kraju predavanja, svi prisutni nagradili su cijenjenog gosta i predavača, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografisanje. U ime domaćina, predavanjem je moderirala studentkinja Katarina Gligić. Slično predavanje biće organizovano i za studente u sjedištu Fakulteta u Palama.

Izvor: https://www.pravni.ues.rs.ba/novosti/14024-odrzano-predavanje-advokata-gorana-vasilica-na-pravnom-fakultetu